Anvisningar histopatologi och cytologi

På BioVet gör vi vårt yttersta för att varje inskickat prov ska behandlas så effektivt och noggrannt som möjligt. För att ge dig de bästa förutsättningarna för ett korrekt utlåtande ber vi dig följa de här anvisningarna för handhavande av provmaterial.

Fixering

Fixera i 10 % neutral buffrad formalin (4 % formaldehyd), t ex Histofix. Fixeringsmedlet bör utgöra åtminstone 10 gånger preparatets volym för en effektiv fixering. I sällsynta fall kan annan fixering vara nödvändig. För att undvika att vävnaden deformeras och blir dåligt fixerad, använd rymliga kärl så att preparaten inte fyller ut dem på bredden.
Forcera aldrig ned preparat i kärl med trång hals!

Fixeringstid

Det är svårt att säga hur länge vävnaden ska fixeras, det beror på storleken och typ av vävnad t.ex fett fixeras långsamt. Men ett preparat som är stort som ett äpple kan ni fixera i ca 24h.
Vid större preparat i ca 36-48 tim. Här får ni gärna göra ett snitt som är i längsgående riktning utan att dela vävnaden helt. Detta för att formalinet ska kunna tränga in. Om preparatet innehåller hud, ska snittet göras på ovansidan utan att dela undersidan av preparatet, för att vi ska kunna bedöma marginalerna.

Handhavande av material för histopatologi

Vid tumörer, skicka hela det exciderade området där så är möjligt, så att radikaliteten kan bedömas. Om ni anser vissa partier särskilt kritiska att bedöma, markera gärna dessa med suturtrådar el. dyl. Vid stora preparat, mer än ca 7–8 cm i diameter, gör ett till två insnitt längs deras längdaxel för bättre fixering. Om hela tumören på grund av sin storlek inte kan sändas, skär ut representativa partier. Eventuell kapsel och angränsande vävnad är viktigt material.

Mag- eller tarmslemhinna skickas lämpligen i separata provrör med uppmärkning på både rör och remiss.

Hudbiopsier med preparatlokalisation eller annan särmärkning skickas lämpligen i separata provrör med uppmärkning på både rör och remiss,

Hjärtat sänds vid misstanke om hjärtfel vid obduktion med fördel in helt, men då bör kamrar och förmak vara öppnade och blodet bortsköljt så att fixering underlättas.

Hjärna skickas hel eller delad i medianplanet, utan några insnitt i vävnaden – det är viktigt för att vi ska kunna göra adekvat makroskopisk bedömning.

Handhavande av material för cytologi

Gör tunna utstryk på flera glas, låt dem lufttorka liggande. Vi föredrar att glasen sänds in ofärgade. Vid cellfattiga punktat, t ex från pleura-peritoneum, gör utstryk både från ocentrifugerad och centrifugerad vätska.

Exempel på utstryksteknik


1. Lägg en droppe av provet ungefär på mitten av ett objektglas.


2. Lägg ett annat objektglas ovanpå detta. Låt droppen flyta ut och dra isär glasen.


3. På så sätt får du två jämna utstryk från varje prov.

Biopsitagning och kortison vid SLO-misstanke

Om hunden har tydliga symtom på SLO medan den står på kortisonbehandling så går det oftast bra att ta biopsi ändå. Om hunden har svaga/ospecifika symtom på SLO alt. inga symtom alls medan den står på kortison behöver kortison sättas ut innan biopsi tas.
Generell rekommendation är att sätta ut kortison i 2 veckor, men det måste ställas i förhållande till hur hunden mår!

Oavsett hur ni gör så skriv alltid i remissen enligt nedan för att lättare göra en relevant bedömning av förändringar och ev. inflammation.

-Hur mycket kortison
-Hur ofta
-Sedan hur länge
-När senaste kortisonet gavs.

Är det något ni undrar över avseende provtagning och undersökningsresultat,
kontakta oss på BioVet.